IronmanCoach.net » 10. riječki polumaraton


10. riječki polumaraton


datum: April 18th, 2011 | autor:

 

Jučer, dana 17.travnja 2011. godine održao se deseti riječki polumaraton na kojem sam nastupio.

Na startu se pojavilo puno više natjecatelja nego proslih godina; 309 muških i 77 u ženskoj konkuenciji, tako da ove godine trka nije nikada bila jača po konkurenciji. Ovakav veliki odaziv je sam pokazatelj da utrka moze biti kvalitetna kada se organizatori potrude, a stvarno jesu: zatvorena cesta za promet, okrepe, elektronski izmjerena i kvalitetno označena staza, dobra atmosfera i mnogo dr. raznih sitnica.

Utrka:

Start je bio u 9:30. Trka je krenula i odmah se krenulo dosta jako. Prvi kilometar sam prošao 3:23. Bez obzira što sam se dobro osjećao, znao sam da taj tempo ne mogu držati na polumaratonu, te sam ga malo smanjio. Svi su generalno krenuli prejako, čak i oni vodeći, jer sam vidio da im je prolaz na 1km bio ispod 3′. Tada sam im bio još relativno blizu. Također i oni koji su trčali kraj mene su usporili, i tako smo nastavili trcati sporijem tempu 3:30-35/km.

Nakon 2. prijeđenog kilometra formirala se mala grupica od tri trkača i jedne trkačice: Hrvoje Kovač, Robert Španić, Ana Subotić – koja će pobijediti u ukupnoj ženskoj konkurenciji i ja.

Nakon što se dođe do Mlake slijedi prva velika uzbrdica koja nije izazvala nikakav dodatan napor, ali na kojoj se puno gubi na brzini. Valovite utrke kao što je riječki polumaraton nisu bas za obaranje osobnog rekorda, zato što se na uzbrdicama jako gubi na brzini, a kada se ide nizbrdo, tek neznatno se ide brže.

Prošli smo 10.km za 35′:30” i osjećao sam se odlično. Nakon što smo prošli kostabelu, slijedi spust do preluka. Nakon te velike nizbrdice uhvatila me velika kriza koja me je prisiljavala da usporim, tako nebi li se oporavio pustio sam grupu Kovač-Španić-Subotić. U 11.km sam se oporavio i vratio sam se u igru. Grupa mi je pobjegla preko 70m i nakon okreta trebalo mi je puna 4km da ih ponovno spojim. Za natrag je puhao jak vjetar što nas je dodatno usporavalo. Na nekim dijelovima je puhalo toliko jako da se nije moglo brže od 4:00/km.

prešli smo 16. kilometar i sada slijedi posljednja velika uzbrdica i zatim posljednja velika nizbrdica koja vodi prema centru grada. Ponovno nakon duge nizbrdice me uhvatila kriza koja je bila još veća od prve, te sam htio ja to ili ne morao pustiti grupu ponovno. Kovač me je dozvao da stisnem još malo do kraja ali bol u abdomenu je bila neizdrživa, bio sam u strašnim bolovima, te sam morao ponovno usporiti. Opet nakon sto sam usporio ponovno sam se oporavio, ali ali bilo je prekasno jer je grupa pobjegla i nisam je mogao spojiti do kraja. Ulazim u cilj kao 14. plasirani u ukupnom poretku s vremenom 1:16′:53”. Pored svih kriza i nepovoljnog vremena(jakog vjetra) ove godina sam trčao gotovo minutu brže od prošle godine i mogu reci da sam zadovoljan postignutim. Da su bili uvijeti idealni, sigurno bih mogao jos 2′ brze, pa cak i blizu osobnog rekorda. Tijek utrke nikada nije bio zanimljiviji i čestitam konkurenciji na postignutim rezultatima, posebice maloj grupici s kojom sam cijelo vrijeme trčao.

Ove sezone trčim znatno manje(~50km/tjedno), ali treninzi su puno kvalitetniji i precizniji, što je pokazatelj da kvaliteta uvijek pobijeđuje kvantitetu.

Zahvaljujem svima onima koji su me bodrili duž cijele staze. Stvarno odličan osjećaj.

Također zahvaljujem Igoru Podnaru na ovoj lijepoj slici gore.

Također se nadam da ćete se sljedeće godine prijaviti u što većem broju i otrčati eXtra eXtra Veliko trčanje 🙂 Nemojte ga nikako propustiti.

LP!

Damir

Rezultati

 

« Trening Kamp uspješno odrađen     Austrian 1/2 Iron triathlon Graz »


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.