IronmanCoach.net » Bilateralno plivanje


Bilateralno plivanje


datum: December 30th, 2010 | autor:

 

1. Prije svega želimo izaći iz vode svježi i opušteni – ovaj cilj je puno važniji nego naše ukupno vrijeme plivanja
2. Želimo povećati našu sposobnost da plivamo u solidnom aerobnom tempu

Ovo prvo nam služi da postanemo opušteni i učinkoviti plivači, a ovo drugo je da plivamo upušteno sa učinkovitim zaveslajem tokom cijelog plivanja, bez obzira dali se radi o 1900m ili 3800m plivanja.

Vremena na 50m i 100m nisu dobar pokazatelj našega napretka, jer na tim distancama plivamo jako, i na tim distancama nemamo osjećaj da smo opušteni, i htjeli to ili ne to će Vas vrlo brzo vratiti starim navikama. Mislim da je najbolji način da postignete ovaj cilj tako da vaš glavni set u treningu bude u trajanju od 30-60 minuta. Plivajte u intenzitatu koji Vam omogućava najbolji mogući tehnički ispravan zaveslaj. Upotrebljavajte kratke pauza između intervala – 10-15 sekundi, tako da Vaš puls ostane u aerobnoj zoni.

Prednosti bilateralnog plivanja

-Proveo sam određeno vrijeme savjetujući ljude da plivaju svoje setove sporije i da rade na tehnici. Sa bilateralim plivanjem natjecatelji su prisiljeni da uspore, a to im omogućava da rade više na svojoj mehanici zaveslaja, i da izgrade svoj aerobni kapacitet tako da mogu plivati aerobno cijelo vrijeme. Ako niste u stanju plivati 45′ opušteno i bilateralno, to je znak da ne plivate aerobno.

-Plivač koji pliva bilateralno uvijek ima bolju rotaciju od onoga koji udiše samo na jednu stranu. Kada udišete na samo jednu stranu, vaša rotacija na stranu na koju ne udišete je loša. Vrlo rijetko se vidi da neki plivač koji diše samo na jednu stranu da ima dobru rotaciju na stranu koju ne udiše.

-Puno je lakse uočiti nepravilnosti u zaveslaju i ravnoteži kada se pliva bilateralno. Jednom kada su greške otkrivene, daleko ih je lakše ispraviti nego kada se udiše samo na jednu stranu.

-Bilateralno plivanje ima lijep ritam i pomaže natjecatelju da razvije kako što opuštenije disati u vodi.

U redu, bilateralno plivanje mi pomaže da plivam simetrično. Koliko često moram tako plivati?

-Većinu vremena. Idealno za vrijeme zagrijavanja, aerobnih setova, i rasplivavanja na kraju, a takoder i kada radite na tehnici trebate plivate bilateralno. Ako možete, plivajte i vaše intenzivne plivačke setove bilateralno. Nemojte zaboraviti da možete po nekoliko puta udahnuti na jednu stanu prije promjene strane. Možete upotrijebiti ovaj primjer; 3-2-3-2. Brojevi predstavalju broj zaveslaja između udaha.

-Ako ne možete plivati bilateralno tokom cijelog seta, onda barem pokušajte na početku plivati bilateralno. S vremenom ce se udio vremena u kojem plivate bilateralno povećati, no trebate imati strpljenja.

-Budite jako uporni i ne odustajte, i vaša tehnika(a s tim i brzina) će se drastično popraviti sa bilateralnim plivanjem kroz duže vremensko razdoblje.

 

« Organizacija vremena     Kisela i lužnata hrana »


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.