IronmanCoach.net » Periodizacija usklađena prema obvezama


Periodizacija usklađena prema obvezama


datum: October 13th, 2009 | autor:

 

Periodizacija je raspored treninga koja je namjenjena da u određenom periodu optereti tijelo prosljeđeno odredenom periodu oporavka. Ovaj specifični raspored može biti kratkoročan(dio sezone) i dugoročan tj. tempiranje cijele sezone.

Kroz izmjenične periode treninga visokog stresa i aktivnog oporavka, možemo kontrolirati formu tijekom određenog razdoblja, tako da na dan utrke budemo spremni najbolje što je moguće i da se nakon iste oporavimo u potpunosti. Izazovan aerobni trening potiče fiziološke adaptacije i dovođenje tijela na višu razinu forme, a razdoblje lakših treninga daje nam vrijeme da se prilagodimo toj višoj razini, te da se psihički odmorimo prije sljedećeg ciklusa. Bilo koji natjecatelj koji je iskusio što se događa poslije previše intenzivnog treninga ili utrkivanja u potpunosti razumije potrebni aktivni odmor u niskom intenzitetu.

Kada želite biti spremni najbolje što je moguće za Vašu glavnu utrku, tajming je najvažniji. Periodizacija ovdje igra važnu ulogu. Nakon određenog razdoblja napornog treninga uvijek moraju slijediti lagani dani/tjedan tako da bi ste mogli svoje tijelo odvući na idući nivo spremnosti. Konkretan primjer je kada se primjenjuje tjedni raspored; 3 tjedna kontinuiranog treninga prosljeđeno 1 lakšim tjednom sa 50% efektivne satnice od prošlog tjedna. U smislu cijele sezone, Vaš trening bi trebao biti prilagođen da se van sezone oporavljate, i da se tokom trening sezone postepeno dižete sve do vrhunca vaše forme.

Većina sportaša i trenera imaju zahtjevnije poslove s punim radnim vremenom i obitelji. Strukturirana periodizacija za natjecatelje s takvim obvezama je često nepraktična, zato što se često posao i obitelj ispriječe pred treningom. Profesionalni triatlonci imaju neograničeno vrijeme za trening, tako da njihov plan treninga jednostavno nije praktičan, a još manje ostvariv za većinu. Vaš plan se mora prilagoditi vašem životu i obvezama koji imate van treninga. Zato treba pomno uskladiti sve te obveze s treningom. Primjerice: kada radite prekovremeno ili morate ići negdje na put, taj period uskladite da vam bude za lagane dane/tjedan. To će se savršeno uklopiti u Vašu periodizaciju. Puno bolje je usklađivati treninge prema životnim obvezama, nego da su treninzi bitniji od svega, nefleksibilni i glavni prioritet. To može otići toliko daleko da ćete morati umirivati vašeg šefa ili obitelj, naravno ukoliko niste sami šef. Život i trening mogu biti usklađeni.

Možete zakazati taj poslovni sastanak za tjedan dana nakon svoje glavne utrke, ili ako se ne osjećate baš najbolje za trening, slobodno si uzmite odmora da napunite baterije za dalje. Možda taj obiteljski put tokom praznika tokom Božića/nove godine je dobro vrijeme da si uzmete nekoliko dana potpunog odmora da se zaliječi ta dosadna ozljeda.

 

Neki treneri su veoma fleksibilni u radu kada imaju takve klijente, neki nisu. Kada ja pomažem takvim natjecateljima, da isplaniraju svoju sezonu, moj cilj je da strukturiram raspored koji zaista mogu odraditi, a ne onaj koji je više prilagođen profesionalnim sportašima.

 

« Završi Ironman     Ulaganja u triatlonu »


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.